Bowen en Sport

Sporten

Door de kortere herstelperiode, betere balans, betere doorbloeding en zuurstofvoorziening werkt Bowen uitermate blessurepreventief (de blessuregevoeligheid neemt daadwerkelijk sterk af volgens onderzoek Engeland) en zelfs prestatiebevorderend: groter uithoudingsvermogen, hogere belastbaarheid en een betere coördinatie/motoriek.

Direct behandelde acute blessures herstellen vaak snel, dit voorkomt dat het lichaam gaat compenseren en er op andere plaatsen in het lichaam klachten ontstaan. Chronische blessures hebben wat meer aandacht nodig.

De Bowen Techniek werkt op het bindweefsel (fascie) van spieren, ligamenten en pezen. De Bowen-move wekt een reflex op in de fascie waardoor de spieren ontspannen en hun normale lengte terugkrijgen. Houding en coördinatie veranderen en de bloedvoorziening wordt beter waardoor de toestroom van zuurstof groter wordt. Gevolg: herstelperiodes worden aanzienlijk korter, verzuring verdwijnt eerder en blessures herstellen sneller.

Het lichaam komt meer in balans. Mentale aspecten die door Bowen positief kunnen worden beïnvloed zijn bijvoorbeeld vermindering van startkoorts en een betere concentratie. Sporters kunnen uit balans raken door eenzijdige training of overbelasting. Ook oude blessures kunnen nog een rol spelen bij deze disbalans. Een enkele spier kan problemen geven in de spiergroepen daaromheen en zelfs op heel andere plekken in het lichaam. Dit heeft direct invloed op de mobiliteit met als gevolg vaak pijn en/of bewegingsbeperking.

Onderzoeken laten zien dat blessures aan de hamstrings binnen enkele sessies zeer goed te behandelen en te voorkomen zijn. Vastzittende schouders laten significante verbeteringen zien na drie behandelingen (onderzoek Engeland) en de Bowen Techniek scoort zeer hoog bij het behandelen van RSI/CANS in vergelijking met andere technieken (onderzoek Australië). Ook blessures als verzwikte enkels, verdraaide knieën enz. reageren zeer goed op de Bowen Techniek. De Bowen Techniek werkt dus herstellend erg sterk.